ONS WERK

Wie?

Hoe het begon..

Hockey Dreams Foundation werd in april 2012 opgericht door Gijs Hardeman onder de naam Kadish Foundation. Gijs richtte de stichting op nadat hij een half jaar voor de KNHB in Zambia werkte. Op uitnodiging van het IOC begeleidde de Nederlandse hockeybond een hockeyprogramma op het nieuwe kunstgrasveld middenin de arme buitenwijken  van Lusaka en de hockeycoaches introduceerden de sport bij de bewoners aldaar.

Gijs stopte al zijn enthousiasme in het project. Des te teleurstellender was het toen hij na zes maanden huiswaarts keerde en het werk en de sterke band die hij met de lokale coaches opgebouwd had, zou stoppen. Dat deed het niet. Hij besloot er een vervolg aan te geven: het idee van Hockey Dreams Foundation was geboren.

 

Waarom?

A future through hockey

Hockey Dreams Foundation gebruikt hockey als middel om jongeren wereldwijd een betere toekomst te bieden. Armoede, werkloosheid, criminaliteit, prostitutie,  kindhuwelijken problemen met alcohol en drugs zijn in veel landen aan de orde van de dag. Wij creëren in onze communities kansen en leggen een basis voor groei. Sport development kan communities constructief ontwikkelen, daar zijn wij heilig van overtuigd. Bovendien kun je met sport veel mensen bereiken. Door onze kids en coaches mee naar het hockeyveld te nemen, ze naar school te sturen en zich te ontwikkelen in de sport, creëren we bij hen meer zelfbewustzijn en laten we zien dat er een beter toekomstperspectief mogelijk is. De kracht van Hockey Dreams, is dat bij ons jongeren zélf aan hun toekomst werken. 

 

Hoe?

Binnen Hockey Dreams richten wij ons op onze coaches en stellen hun educatieve, persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling voorop, omdat zij voor ons het fundament van de community zijn. Maar daar bereiken we zoveel meer mee.

Hockey Dreams infographic community

Ons concept

Ons Werk

Tien coaches per community, allemaal afkomstig uit arme compounds, vormen de organisatie, oftewel de regionale hockeyclub. Vergelijkbaar met de club zoals wij die kennen; trainingen, toernooien, materiaalbeheer en alle andere facetten van een sportorganisatie.

Ons Werk

Honderden kinderen worden begeleid door onze coaches, zowel op het hockeyveld als daarbuiten en bij hun projecten in de omgeving. De coaches motiveren hen om te komen sporten in een veilige omgeving en zijn hét voorbeeld van een mooi toekomstperspectief, hoe kansarm je positie ook is. De kinderen leren hoe belangrijk het is om samen te werken, respect voor anderen te hebben en hoe het is om een doel te hebben. Maar ook onderwerpen als gezondheid en hygiëne worden onder de aandacht gebracht.

Ons Werk

Duizenden mensen worden door de projecten van Hockey Dreams Foundation bereikt, dus niet alleen de coaches en de kinderen. Door een gezonde en veilige sport community te creëren, bereiken we ouders, familieleden, vrienden en andere sporters en willen we ze stimuleren om deel uit te maken van een ontwikkelde, zelfvoorzienende en duurzame gemeenschap.

Een duurzame community

Wij delen onze kennis met de coaches en reiken hen handvatten op educatief vlak aan, maar zorgen ook voor het materiaal. Ze krijgen hun eigen project met bijbehorende eigen verantwoordelijkheden. Voor hun taken ontvangen de coaches een toelage vanuit de foundation. Wij geloven dat je kennis op deze manier op lange termijn behoudt.

Dit resulteert in een community die zich op den duur zelf onderhoudt. Wanneer er een plekje vrijkomt, kiezen de coaches zelf een opvolger. Het is hun taak om hem of haar wegwijs maken in de organisatie. Op deze manier wordt de kennis overgebracht vanuit de lokale bevolking en niet van buitenaf: continuïteit met een controlerende rol voor Hockey Dreams Foundation.

 

Jonge professionals

We willen ervoor zorgen dat de coaches zichzelf en hun familie kunnen voorzien in primaire levensbehoeften. Ook krijgen de coaches de mogelijkheid om hun middelbare school af te maken, Engels te leren, een computercursus te volgen en eventueel te gaan studeren. Hockey Dreams Foundation financiert deze voorzieningen om uiteindelijk jonge professionals op te leiden voor een maatschappelijke carrière. Op persoonlijk vlak is er tevens ruimte voor groei: coaches worden een rolmodel door hun werk en verantwoordelijkheid voor hun omgeving.

 

Wat?

Fondsenwerving

De financiering van de projecten in verschillende landen en regio’s komt voornamelijk uit Nederland. Het gaat dan om particuliere en zakelijke donaties, acties vanuit hockeyclubs of teams, subsidies en activiteiten die we zelf op touw zetten. We denken voor donateurs altijd na over het voordeel dat zij – naast het meebouwen aan dit project – er zelf uit kunnen halen en stellen hiervoor gezamenlijk een passend plan op.

Programma’s

Per land is een community opgebouwd uit acht verschillende programma’s, die samen het fundament van de community vormen. Wij streven ernaar om minimaal één keer per jaar een bezoek te brengen aan de communities, waarbij we een evaluatie opstellen en het proces van de programma’s monitoren.

Coach Programma

College Fund

Hockey Dreams 

Hockey Camps

Hockey Stixx!

LAB

Girls First

Super 5’s

 

Waar?

Hockey Dreams Foundation ging van start in Zambia, het kloppend hart van de stichting. Het is onze grote droom om in tien landen actief te worden en zoveel mogelijk mensen te bereiken met onze visie en ideeën. Op dit moment zijn we in onderstaande landen actief.

Zambia
Malawi
Oeganda
Zimbabwe

Zambia

Malawi

Oeganda

Impact

Hockey Dreams is op dit moment werkzaam in verschillende landen. De eerste coaches in Zambia hebben hun middelbare school afgemaakt en een aantal van hen zijn gaan studeren. Wij vinden dat zij een voorbeeld moeten zijn voor alle jongeren en kinderen in de community. Sport houdt de kinderen weg van drugs en criminaliteit en de hockeyclub is een veilige omgeving voor hen.

We zien dat onze aanpak verandering teweegbrengt. Zambia is een goed voorbeeld van een project waar tien coaches zonder toekomstperspectief een grote ontwikkeling hebben doorgemaakt. Zij kunnen naar school, ontwikkelen zich als persoon, kunnen hun familie en vrienden onderhouden en zijn een rolmodel voor de kinderen die ze coachen.

Onze droom

Onze droom is om in tien landen actief te zijn. We willen dat de coaches uiteindelijk een baan vinden waarmee zij zichzelf en hun familie kunnen onderhouden. Het zou geweldig zijn als zij de volgende generatie coaches zelf kunnen opleiden en hun organisatie kunnen financieren met lokale sponsoren. De cirkel is voor ons rond als we dit kunnen realiseren. Zo kan Hockey Dreams Foundation steeds meer afstand nemen en uiteindelijk vanaf de zijlijn tevreden toekijken.

 

Tijdlijn

 • Februari 2017

  AH&BC D1 bezoekt Zambia

  AH&BC D1 bezoekt Zambia

  Amsterdam Dames 1 bezoekt Zambia en bezoekt de projecten van de foundation.

 • Januari 2017

  Ambassadeurs

  Ambassadeurs

  Bjorn Kellerman en Maria Verschoor verbinden zich als ambassadeurs aan de Hockey Dreams Foundation.

 • Oktober 2016

  Hockey Dreams Foundation

  Naamsverandering naar Hockey Dreams Foundation

 • Oktober 2016

  Coach Samuel

  Coach Samuel uit Zambia bezoekt Nederland voor drie maanden om mee te helpen bij de kampen van SportWays, te coache bij Hockeyclub Amsterdam en om zelf mee te spelen bij Baarn Heren 1.

 • Mei 2016

  Community Oeganda

  Als derde officiële community wordt Oeganda toegevoegd aan de foundation.

 • Januari 2016

  Studeren

  Studeren

  De eerste twee coaches uit Zambia beginnen met hun studie Hospitably Management.

 • December 2015

  Groot transport met hockeyspullen

  Groot transport met hockeyspullen

  Een container vol hockeyspullen wordt getransporteerd naar Zambia.

 • November 2013

  Community Malawi

  Malawi wordt als tweede officiële community land toegevoegd aan de foundation.

 • Juli 2013

  African Hockey Experience

  African Hockey Experience

  De eerste editie van de African Hockey Experience wordt gelanceerd in Zambia. Opbrengst van dit evenement was ruim €10.000,-.

 • Augustus 2012

  Coach bezoekt Nederland

  Coach bezoekt Nederland

  De eerste coach uit Zambia bezoekt Nederland en helpt mee bij de SportWays hockeykampen.

 • April 2012

  Oprichting foundation

  Op 16 april wordt de foundation opgericht.